2017. júl 01.

Köztes adásvételi szerződés - Tévhitek és a valóság

írta: Tweekz
Köztes adásvételi szerződés - Tévhitek és a valóság

Az előző két bejegyzés után ismételten egy autó adásvételekor felmerülő problémát szeretnék tisztázni: a köztes adásvételivel megvásárolt autó ügyét.

Mivel az interneten eléggé ellentmondó és zavaros felvetések terjednek a témával kapcsolatban Én pedig pont most írtam át így egy autót, így biztos információt tudok szolgáltatni.

how_to_sign_a_power_of_attorney_document_for_someone_1.jpgforrás: www.legalzoom.com

 

Az érthetőség kedvéért egy gyakorlati példán keresztül és fiktív nevekkel vázolom a sztorit.

Adásvétel

Tehát adott az autó amit Kő Pál árul. Pál nem íratta át az autót, így neki semmi mása nincs az autóról csak egy adásvételije az előző tulajjal Papír Gáborral. Ez által a forgalmi engedély és a törzskönyv is Gábor nevére szól.

Te meg veszed az autót Páltól és megírjátok a normál adásvételi szerződést, amelyben Pál az eladó és te vagy a Vevő. Így fizikailag az autó már a te tulajdonod, csak nem tudod átíratni, ugyanis a kormány rendszerében az autó Papír Gábor nevén van. 

És itt jön a fontos rész: szükséged lesz arra az adásvételire amit Papír Gábor, mint eladó és Kő Pál mint vevő kötöttek meg. Ez maga a köztes adásvételi.
Közötted és Papír Gábor között akár több olyan személy is lehet mind Kő Pál, a lényeg az, hogy minden egyes adásvételi meglegyen, ne szakadjon meg a lánc.
Például: Papír Gábor - Kő Pál, Kő Pál - Olló Irén, Olló Irén - Te. Itt összesen 3 adásvételire lesz szükséged, ha egyikük sem íratta át az autót Papír Gáborról. 1: Papír Gábor - Kő Pál adásvételije, 2: Kő Pál - Olló Irén adásvételije (azaz a kettő köztes adásvételi) és végül a Te adásvételid Olló Irénnel.

Nagyon fontos! Még az adásvételi aláírása előtt  győződj meg arról, hogy a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonos és a jelenlegi eladó közötti az adásvételi szerződés(ek) mind megvannak és szabályosak.

Térjünk vissza az alap esetre ahol egy köztes adásvételink van. Tehát megírtuk az adásvételit, megkaptuk a kocsi papírjait (forgalmi, törzskönvy Papír Gábor névre) és a köztes adásvételit Gábor és Pál között. Ezt követően biztosítást kell kötni az autóra és elvinni eredetiségvizsgára. 

Okmányiroda 

Az okmányirodában előre jelezzük, hogy köztes adásvételi szerződésünk is van!

Amire szükségünk lesz az átíráshoz:

  • Adásvételi szerződés (Kő Pál - Te)
  • Köztes adásvételi szerződés (Papír Gábor - Kő Pál)
  • Kötelező felelősségbiztosítás megkötését igazoló dokumentum
  • Eredetiség vizsgán kapott dokumentumok
  • Forgalmi engedély (Papír Gábor nevén)
  • Törzskönyv (Papír Gábor nevén)

Ha minden stimmel akkor kifizetjük a vagyonszerzési illetéket, az új törzskönyv és az új forgalmi árát ami már a mi nevünkre szól, így hivatalosan is a mi tulajdonunkká válik a jármű. Az új törzskönyvet postai úton kapjuk meg kb. 2 héten belül.

Tévhitek és a valóság

Az autó így nem írható át. (Ezt nem is értem. Miért? Nem tűnt el az űrben.) -  Ha megvan minden adásvételi az első eladó és közötted akkor átírható.

Csak úgy írható át, ha az adásvételi a törzskönyvben szereplő tulaj és közötted jött létre.  - Megint csak, ha az adásvételik lánca nem szakadt meg sehol, akkor gond nélkül átíratható köztes adásvételikkel is.

Dupla/több átírást kell fizetni, mivel veled fizettetik ki az eddigi átírások elmaradásait.  -  Neked csak a saját költségeiddel kell foglalkoznod, az előző személyeket akik nem írták át a NAV fogja keresni.

 Remélem ismét hasznodra vállt ez a kis szösszenet. 

Ha tetszett Like-old Facebook oldalunkat: HackWagen

Szólj hozzá

blog köztes autó trükkök szerződés okmányiroda átírás adásvételi hackwagen köztes adásvételi