2017. jan 31.

Befagyott a zár. Mit csináljak?

írta: Tweekz
Befagyott a zár. Mit csináljak?

reno-locksmith-frozen-car-lock_1.jpg

Tekintettel a mostani zord ídőjárásra, úgy gondolom nem árt ha tudod, hogy hogyan tudsz beszabadulni autódba ha befagyott a zár.

Mint oly sok minden más, az autód zárzerkezete is karbantartást igeényel. Ősszel, a nagy hidegek előtt érdemes olajozó sprayel egy kis kenőanyagot juttatni a kulcsnyílásba. Így nem csak megkönnyíted a szerkezet mozgását, de kiváló védelmet nyújt a fagyás ellen is.

pict0002_1.JPG

0. lépés - Megelőzés

Ha a fagyás bekövetkezett, több dologgal is próbálkozhatunk mielőtt elkezdenénk feszegetni a kulcsot a szerkezetben.

Legkönnyebb dolgunk akkor van, ha otthon vagyunk és az udvarunkban zajlik a színdarab. Ekkor egy hajszárító segítségével könnyedén felolvaszthatjuk a szerkezetet. Azonban arra feltétlenül ügyeljünk, hogy ne rögtön forró levegőt fújjunk a zárra, ugyanis kárt tehetünk benne. Az ablakot is feltétlenül kerüljük el, ugyanis a hirtelen hőmérsékeltváltozásra elpattanással válaszolhat.

Azonban a legtöbb esetben nem otthonunkban ütközünk a befagyott zár broblémával, hanem munkahelyünkön, parkolókba stb. Ilyenkor azzal tudunk bűvészkedni ami rendelkezésünkre áll.

A hajszárítóhoz hasonlóan, egy öngyújtóval is sikert érhetünk el. Ebben az esetben is érdemes előbb a kulcsot melegíteni és ha így nem sikerül csak akkor próbálkozni a zár melegítésével (elkerülve a magas hőmérséklet okozta károsodásokat).

heat-lock-key_1.jpg

Dohányosok előnyben 

 Egy most terjedő módszer a hölgyeknek kedvez, ugyanis a retikül aljából bármilyen alkoholtartalmú kence-fice alkalmas a zárba fagyott víz feloldására. Ezért is érdemes kézfertőtlenítőt magunknál hordani.

29cc75b04574bcbeb2a244594bd6eec1_1.jpgAz alkohol jó

Azonban ha egyik eszköz sem áll rendelkezésünkre, akkor se essünk kétségbe, lehelletünk melegével is kiolvaszthatjuk zárunkat. Ez elég időigényes is lehet, de egy kicsit felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha egy szívószálat dugunk a zár nyílásába és azon keresztül injektáljuk a meleg levegőt.

Tehát röviden az alábbi lehetőségeid lehetnek:

Olajzó spray
Hajszárító
Öngyújtó
Kézfertőtlenítő
Meleg levegő

 

Remélem hasznosnak találtad a fent leírt tippeket. Ilyen és ehez hasonló trükköket mutatok be napi rendszerességgel. Érdemes követni! 

Szólj hozzá

blog hack autó trükkök kulcs tél jég öngyújtó wd40 zár szívószál hajszárító befagyott kézfertőtlenítő hackwagen